Blog
O buna cunoastere a proprietatilor solului ne ajuta la o cat mai corecta calculare a rezistivitatii acestuia. In multe aplicatii pe teren se considra o valoare medie a rezistivitatii p a solului, calculata in urma unor masuratori si analize de sol unde se accepta o constitutie omogena a solului. Pentru masurarea rezistivitatii solului exista metode standardizate. Un lucru de care se tine cont, in timpul testelor, este faptul ca curentul care strabate straturile de pamant sa imite cat mai fidel pe cea a instalatiei finale, si se interpreteaza cu precautie a rezultatelor. In cazul in care nu avem valoarea reala a rezistivitatii solului p, se ia ca baza de calcul prezumata valoarea 100Qm.
Mai mult
Pentru verificarea disjunctoarelor se executa masuratori si verificari PRAM (alternanta pozitiva si negativa la tensiunea alternativa: timp declansare si prag curent in mA).
Mai multConform definiției și a percepției generale, solul poate fi considerat partea solidă a globului terestru, alcătuită dintr-un amestec de granule minerale provenite din dezagregarea rocilor și din alte componente organice. Această definiție se extinde și asupra apelor care acoperă scoarța solidă a globului.
Mai multLimitele admise pentru tensiunile accidentale pot fi stabilite prin observarea limitelor de curent suportate de corpul uman și prin stabilirea timpului de declanșare a defectului, dar și de numărul de sisteme necesare pentru eliminarea defectului.
Mai multConform Normativului I7-2011, schemele de legare la pământ pot fi de trei tipuri principale: TN, TT şi IT, simbolurile literare utilizate pentru notarea lor având următoarele semnificaţii:
Prima literă, se referă la situaţia reţelei de alimentare în raport cu pământul:
T – legarea directă la pământ a unui punct activ – neutrul, în cazul în care acesta este accesibil sau a unui conductor de fază, în cazul în care neutrul nu este accesibil;
I – izolarea tuturor părţilor active faţă de pământ, sau legarea la pământ a unui punct printr-o impedanţă de valoare foarte mare.
Mai mult
Atingere indirectă – atingerea de către o persoană a unor părți intrate accidental sub tensiune, din cauza unui defect electric.
Conductor de protecție PE – conductor folosit cu scopul asigurării protecției împotriva electrocutării și care leagă masele cu alte mase/ o priză de pământ/ un conductor neutru sau un alt conductor legat la pământ/ un dispozitiv de protecție pentru declanșare automată în cazul unui defect.
Mai mult
Conform definiției, tensiunea electrică, notată cu U, este mărimea fizică scalară egală cu raportul dintre lucrul mecanic efectuat de câmpul electric pentru a deplasa o sarcină de probă între două puncte ale câmpului și valoarea sarcinii de probă.
Mai multConform definiției, sistemul sau instalația de legare la pământ reprezintă mijlocul de natură tehnică prin intermediul căruia se poate folosi solul cu rolul de conductor electric în vederea trecerii unor curenți normali de lucru sau de defect.
Mai multO instalație de legare la pământ este reprezentată de o serie de conductoare și electrozi care racordează anumite elemente conductive ale instalației la sol, acesta îndeplinind funcția de conductor de electricitate.
Mai multIn casele noastre, la birou sau chiar la cumparaturi suntem inconjurati de echipamente electrice, fapt care poate conduce la riscul producerii incendiilor, din pacate. Statistica de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta arata ca, in perioada 2003-2009, in Romania s-au produs 31.783 de incendii in locuinte (15.808 in mediul urban si 15.975 in mediul rural), ceea ce inseamna, in medie, 4.540 de incendii anual.
Mai multSupratensiunile sunt fenomene destul de frecvente, nedorite, cu efecte negative de mai mică importanță (arderea unor aparate electrocasnice sau a altor echipamente electrice) sau de amploare (producerea unor incendii). Daunele sunt direct proporționale cu durata, amplitudinea și distanța la care s-a produs supratensiunea.
Mai multNu de puține ori natura ne pune în contexte neașteptate, unele dintre acestea reprezentând o adevărată provocare chiar și pentru siguranța și integritatea noastră. Cutremurele, inundațiile, alunecările de teren, canicula, tornadele sunt doar câteva exemple de pericole naturale pe care am putea fi puși în situația de a le experimenta în decursul vieții.
Furtuna este un astfel de fenomen meteorologic extrem, rezultat din mișcarea rapidă și puternică a aerului, pentru care, mai ales având în vedere schimbările climatice pe care le suferă țara noastră, ar fi bine să fim pregătiți.
Mai multCâmpul electromagnetic este, conform definiţiei ştiinţifice, ansamblul câmpurilor electrice şi magnetice care se generează reciproc.
Omul de ştiinţă care a introdus noţiunea de câmp electromagnetic este J. C. Maxwell, el prezicând în 1865 teoria existenţei acestor unde. Faptul că un flux magnetic variabil prin aria care este mărginită de o spiră conductoare, creează în acea spiră o tensiune electromotoare de inducţie, arată că un câmp magnetic variabil creează un câmp electric.
Mai multDimensionarea instalatiilor de joasa tensiune tinand cont de incalzirea conductoarelor dar si a pierderilor de tensiune datorata rezistentei elementelor din circuit. Probele PRAM de punere in functiune pentru rezistenta de izolatie a conductoarelor/cablurilor.
Mai mult