• instalatie electrica
  • materiale electrice
  • buletin pram
  • verificari PRAM
  • Electro Service
    

    Preventia producerii incendiilor de catre echipamentele electrice | Blog

    In casele noastre, la birou sau chiar la cumparaturi suntem inconjurati de echipamente electrice, fapt care poate conduce la riscul producerii incendiilor, din pacate. Statistica de la Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta arata ca, in perioada 2003-2009, in Romania s-au produs 31.783 de incendii in locuinte (15.808 in mediul urban si 15.975 in mediul rural), ceea ce inseamna, in medie, 4.540 de incendii anual. Statistic, cele mai multe incendii s-au produs din cauza instalatiilor electrice defecte sau improvizate, in medie, 923/an – reprezentand cifra cea mai mare din seria factorilor determinanti, urmatoarele cauze fiind aparatele electrice uitate sub tensiune (in medie, 260/an) si sistemele sau mijloacele de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate (in medie, 569/an). 
     
    Pentru a asigura o protectie impotriva efectelor termice periculoase ale echipamentelor electrice este indicat sa fie urmate o serie de masuri:
    - In cazul in care temperaturile exterioare ale echipamentelor ating valori periculoase acestea ar trebuie instalate doar in contact cu materiale care rezista la astfel de temperaturi  si care au o conductivitate termica redusa.
    - Echipamentele electrice a caror temperatura poate atinge valori alarmante ar trebui separate de elementele de constructie prin materiale corespunzatoare, care sa reziste la temperaturi ridicate si care sa prezinte o conductivitate termica redusa.
    - Aparatura de acest tip ar trebui montata la o distanta care sa asigure inlaturarea riscului de incendiu fata de orice material supus perisabilitatii si care permite disiparea caldurii.
     
    De asemenea, in situatiile in care echipamentele electrice pot genera arc electric sau scantei in functionare normala, este necesara izolarea completa a acestora in materiale rezistente la arcul electric, separarea prin ecrane din material rezistent la arc electric (necombustibil si cu o conductivitate termica redusa, o grosime corespunzatoare pentru stabilitatea mecanica), instalarea la o distanta corespunzatoare  de elementele constructive asupra carora arcul electric ar avea efecte distructive.
     
    O alta situatie periculoasa este reprezentata de echipamentele aflate in proximitatea unui lichid inflamabil (ulei), caz in care este nevoie sa luam masuri care sa impiedice ca lichidul aprins sa se raspandeasca, dar si care sa limiteze propagarea produselor de combustie ale lichidului inflamat (flacari, scantei, fum, gaz toxic).
     
    O informatie importanta este aceea referitoare la natura materialelor din care sunt produse carcasele echipamentelor electrice. Acestea trebuie sa poata rezista la temperaturile cele mai ridicate pe care se presupune ca le poate atinge echipamentul electric in cauza – tocmai de aceea materialele combustibile nu ar trebui luate in calcul pentru construirea carcaselor.
     
    Totusi, in caz de incendiu, dispozitivele de protectie ar trebuie sa se afle la nivelul echipamentelor care necesita protectie, iar aparatul de manevra trebuie sa fie depozitat intr-un spatiu accesibil. Cu scopul de a reduce riscul de incendiu trebuie folosit un dispozitiv de protectie cu curent diferential rezidual (DDR) cu curentul nominal de functionare mai mic sau cel mult egal cu 300 mA amplasat la bransament. Aceasta prevederea este obligatorie pentru cladiri de invatamant, sanatate, comert, constructii de turism, constructii de lemn, cu aglomerari de persoane, unitati de mica productie sau service cu incaperi cu umiditate ridicata, depozite de marfuri combustibile, discoteci, sali de dans, conform I7 – 2011.
     
    Masuri generale pentru prevenirea aparitiei incendiilor:
    - respectarea instructiunilor de folosire a aparaturii si echipamentelor electrice din dotare;
    - verificarea starii in care se afla aparatura inainte de conectarea la reteaua electrica de alimentare, dar si a cablurilor de alimentare,  stecherelor, prizelor, legaturilor si izolatiilor;
    - prizele electrice la care se conecteaza echipamentele electrice, trebuie sa fie dotate cu legatura de impamantare;
    - pentru a se evita supraincalzirea si topirea izolatiilor, in timpul alimentarii consumatorilor electrici, conexiunile priza-stecher trebuie sa fie corespunzatoare;
    - puterea insumata a tuturor aparatelor care functioneaza la un moment dat, nu trebuie sa depaseasca puterea nominala a circuitului electric de alimentare;
    - pentru protectia circuitului electric si a consumatorilor, se vor folosi sigurante calibrate;
    - cablurile de alimentare a echipamentelor electrice vor fi protejate impotriva deteriorarii mecanice sau a oricarei surse de incalzire, care ar putea sa le afecteze izolatia si buna functionare;
    - interventiile la instalatiile electrice vor fi realizate de catre persoane autorizate, cu respectarea instructiunilor tehnice specifice si numai dupa deconectarea acestora de la reteaua electrica, avandu-se in vedere si revizia periodica si intretinerea acestora; 
    - tablourile generale de distributie a energiei electrice vor fi inchise si neaccesibile persoanelor neautorizate;

    Blog:

    Rezistivitatea solului - calitatea dispersiei la prizele de pamant

    O buna cunoastere a proprietatilor solului ne ajuta la o cat mai corecta calculare a rezistivitatii acestuia. In multe aplicatii pe teren se considra o valoare medie a rezistivitatii p a solului, calculata in urma unor masuratori si analize de sol unde se accepta o constitutie omogena a solului. Pentru masurarea rezistivitatii solului exista metode standardizate. Un lucru de care se tine cont, in timpul testelor, este faptul ca curentul care strabate straturile de pamant  sa imite cat mai fidel pe cea a instalatiei finale, si se interpreteaza cu precautie a rezultatelor. In cazul in care nu avem valoarea reala a rezistivitatii solului p, se ia ca baza de calcul prezumata valoarea 100Qm.

     

    Mai mult

    Despre disjunctoare si curbele de declanșare

    Pentru verificarea disjunctoarelor se executa masuratori si verificari PRAM (alternanta pozitiva si negativa la tensiunea alternativa: timp declansare si prag curent in mA).

    Mai mult

    Rezistivitatea solului

    Conform definiției și a percepției generale, solul poate fi considerat partea solidă a globului terestru, alcătuită dintr-un amestec de granule minerale provenite din dezagregarea rocilor și din alte componente organice. Această definiție se extinde și asupra apelor care acoperă scoarța solidă a globului.

    Mai mult
    from_blog