• instalatie electrica
  • materiale electrice
  • buletin pram
  • verificari PRAM
  • Electro Service
    

    Sisteme de legare la pământ – informații elementare | Blog

                Conform definiției, sistemul sau instalația de legare la pământ reprezintă mijlocul de natură tehnică prin intermediul căruia se poate folosi solul cu rolul de conductor electric în vederea trecerii unor curenți normali de lucru sau de defect. Acest tip de instalații ar trebui să fie un element de bază în cadrul instalațiilor electrice, deoarece implică numeroase avantaje, ele având rol în protecția împotriva electrocutărilor sau a supratensiunilor atmosferice, dar îndeplinind și funcții de lucru. De altfel, instalația de legare la pământ, prin funcționarea corespunzătoare, asigură eficiența instalației electrice din care face parte, iar protecția împotriva electrocutărilor este condiționată de dimensionarea adecvată a instalației de legare la pământ.

     

                O informație importantă este aceea că o instalație de legare la pământ este utilizată, în cadrul instalației electrice, pentru a îndeplini majoritatea sau chiar toate funcțiile (de protecție și/sau de lucru) impuse de buna funcționare a clădirii sau locației respective. Situațiile în care sunt folosite mai multe instalații de legare la pământ separate pentru aceeași locație reprezintă excepții cerute de un context special. De asemenea, s-a constatat că dintre funcțiile îndeplinite de o astfel de instalație, cea care predomină este aceea de protecție împotriva electrocutărilor, mai precis limitarea tensiunilor de atingere și de pas sub limitele menționate în legislația de specialitate.

               

    Din această perspectivă este necesar ca atenția persoanei calificate ce se ocupă de istalația de legare la pământ să se îndrepte, cu precădere, către anumiți parametrii de bază:

    • Asigurarea gradului corespunzător de siguranță în declanșarea circuitului la momentul considerat oportun pentru acționarea protecției în caz de defect.
    • Gradul de selectivitate a protecției.
    • Gradul de izolare a locației omului.
    • Asigurarea unei reacții rapide a dispozitivelor de protecție în situația unei selectivități ridicate.

     

    O instalație de legare la pământ care are ca principală funcție protecția oamenilor și a clădirilor împotriva electrocutărilor are în alcătuire cinci componente:

    • conductoare de ramificaţie al fiecărei mase în parte care trebuie împământată;
    • conductorul principal de legare la pământ la care se conectează conductoarele de ramificaţie;
    • conductoarele de legare a conductorului principal la priza cu împământare a instalaţiei;
    • electrozii prizei de pământ aflate în contact cu solul prin care se împrăștie curentul electric (solul fiind utilizat cu rolul de conductor electric);
    • conductoarele de legătură între electrozii prizei cu împământare - acestea putând îndeplini și funcția de electrozi ai prizei cu condiția ca ele să fie îngropate în sol.

    SCHEMA DE BAZA A UNEI INSTALAȚII DE LEGARE LA PĂMÂNT

     

    Name

     

     

     

     

    Blog:

    Rezistivitatea solului - calitatea dispersiei la prizele de pamant

    O buna cunoastere a proprietatilor solului ne ajuta la o cat mai corecta calculare a rezistivitatii acestuia. In multe aplicatii pe teren se considra o valoare medie a rezistivitatii p a solului, calculata in urma unor masuratori si analize de sol unde se accepta o constitutie omogena a solului. Pentru masurarea rezistivitatii solului exista metode standardizate. Un lucru de care se tine cont, in timpul testelor, este faptul ca curentul care strabate straturile de pamant  sa imite cat mai fidel pe cea a instalatiei finale, si se interpreteaza cu precautie a rezultatelor. In cazul in care nu avem valoarea reala a rezistivitatii solului p, se ia ca baza de calcul prezumata valoarea 100Qm.

     

    Mai mult

    Despre disjunctoare si curbele de declanșare

    Pentru verificarea disjunctoarelor se executa masuratori si verificari PRAM (alternanta pozitiva si negativa la tensiunea alternativa: timp declansare si prag curent in mA).

    Mai mult

    Rezistivitatea solului

    Conform definiției și a percepției generale, solul poate fi considerat partea solidă a globului terestru, alcătuită dintr-un amestec de granule minerale provenite din dezagregarea rocilor și din alte componente organice. Această definiție se extinde și asupra apelor care acoperă scoarța solidă a globului.

    Mai mult
    from_blog