• instalatie electrica
  • materiale electrice
  • buletin pram
  • verificari PRAM
  • Electro Service
    

    Despre disjunctoare si curbele de declanșare | Blog

    Pentru verificarea disjunctoarelor se executa masuratori si verificari PRAM (alternanta pozitiva si negativa la tensiunea alternativa: timp declansare si prag curent in mA).

     

    Disjunctorul este un întrerupător cu anclanșare manuala si declanșare automata protejând circuitul de variațiile anormale ale intensității si tensiunii electrice.

     

    Constructiv disjunctoarele sunt prevăzute cu două tipuri de protecție:

    -          un releu termic pentru protecția circuitului la suprasarcină, este o caracteristica dependenta de curent

    -          un releu electromagnetic pentru protecția circuitului la scurtcircuit,  este o caracteristica  independenta de curent

     

    Întrerupatoarele automate trebuie să îndeplinească doua condiții în absenta, respectiv în prezenta curentului de vârf în circuitul respectiv:

    -          să suporte timp nelimitat orice curent mai mic decât curentul nominal

    -          să se asigure protecția supracurenți, deconectând circuitul înainte ca temperatura acestuia să depășească limitele admise

     

    Întreruperea curentului este însoțită de formarea unui arc electric între contactele disjunctorului, este un efect nedorit si distrugător, de aceea întrerupatoarele automate au un număr mare dar limitat de anclanșări / declanșări

     

    Curba de declanșare indica timpul scurs între apariția curentului de defect si momentul declanșării protecției în funcție de curentul nominal consumat.

     

    Din punct de vedere al curentului magnetic (Im), curbele de declanșare ale disjunctoarele sunt:

    - curba B (Im = 3÷5 In),

    - curba C (Im = 5÷10 In)

    - curba D (Im = 10÷20 In).

    In – curentul nominal al întreruptoarelor automate (funcționare neîntreruptă, temperatură ambiantă de 30 °C)

     

    La acești curenți mari se ajunge la pornirea oricărui consumator electric, iar disjunctorul nu trebuie sa deconecteze.

    Verificare PRAM disjunctoare

    Aplicații

    Curba B - Pentru protecția cablurilor si a circuitelor in instalațiile casnice (circuite de iluminat)
    Curba C - Pentru protecția cablurilor si a circuitelor ce absorb un curent mare la pornire (grupuri de iluminat, prize, motoare electrice)
    Curba D - Pentru protecția circuitelor de alimentare consumând un curent foarte mare la pornire  (transformatoare de putere, motoarelor electrice cu demaraj greu)

     

    In urma verificarilor PRAM se emit buletine PRAM autorizate ANRE.

    Buletinul PRAM emis de catre un laborator PRAM certifica starea intrerupatorarelor automate.

    Blog:

    Rezistivitatea solului - calitatea dispersiei la prizele de pamant

    O buna cunoastere a proprietatilor solului ne ajuta la o cat mai corecta calculare a rezistivitatii acestuia. In multe aplicatii pe teren se considra o valoare medie a rezistivitatii p a solului, calculata in urma unor masuratori si analize de sol unde se accepta o constitutie omogena a solului. Pentru masurarea rezistivitatii solului exista metode standardizate. Un lucru de care se tine cont, in timpul testelor, este faptul ca curentul care strabate straturile de pamant  sa imite cat mai fidel pe cea a instalatiei finale, si se interpreteaza cu precautie a rezultatelor. In cazul in care nu avem valoarea reala a rezistivitatii solului p, se ia ca baza de calcul prezumata valoarea 100Qm.

     

    Mai mult

    Despre disjunctoare si curbele de declanșare

    Pentru verificarea disjunctoarelor se executa masuratori si verificari PRAM (alternanta pozitiva si negativa la tensiunea alternativa: timp declansare si prag curent in mA).

    Mai mult

    Rezistivitatea solului

    Conform definiției și a percepției generale, solul poate fi considerat partea solidă a globului terestru, alcătuită dintr-un amestec de granule minerale provenite din dezagregarea rocilor și din alte componente organice. Această definiție se extinde și asupra apelor care acoperă scoarța solidă a globului.

    Mai mult
    from_blog